Támadó Harmad

Támadó Harmad

Friss szabályváltozások Premier League idei szezonjában

2023. augusztus 15. - Majer Marcell

Közel két és fél hónap várakozás után visszatértek az angol első osztály izgalmas küzdelmei. Az első fordulón már túl is vannak a csapatok, láthattuk újra kedvenc játékosainkat, az új igazolásokat és a frissen kinevezett edzők legújabb taktikáit. Azonban történt egy ezeknél sokkal jelentősebb változás is, ugyanis kisebb-nagyobb változások történtek a Premier League szabálykönyvében, és el kell telnie egy kis időnek, hogy igazán hozzászokjunk a játék kicsit másként kinéző menetéhez. 

  • Talán a legszembetűnőbb változás az a megdöbbentően hosszú hosszabbítások, mind félidőben, mind a mérkőzés végén. Ez a bizonyos szabály már a Világbajnokság alatt is konfliktusokat szült különböző elemzők és futballal foglalkozó szakemberek között. Ez a szabály gyakorlatban átlag 8-10 perc hosszabbítást jelent mindkét félidő végén, ami olyan, mint ha egy szezon alatt 6-7 mérkőzésnyi idővel több játékpercet kell a játékosoknak lejátszani. Ez különösen problémás, hiszen a játékosok minden szezonban egyre több és több mérkőzést kell játszaniuk és ennek következményeként a játékosok még sosem látott ütemben sérülnek le, az óriási túlterhelés miatt. 

 

  • Az új szezonban a bírók sokkal engedékenyebbek lesznek, kevesebb játékmegállítással és sárga lappal fognak operálni, a hosszabb valós játékidő érdekében. Amennyiben a játékvezető valós szándékot vél felfedezni egy szabálytalanság közben, akkor a mérkőzés folytatódik megállítás nélkül, így akár egy védő egy durva belépő után is megúszhatja a lapot. Az angolok így próbálnak megvalósítani egy sokkal folyamatosabb játékmenetet és ezzel együtt visszatérhet a régi idők idealizált és kifejezetten durva futballja, ami az angol futballkultúrában egy jelentős szerepet játszik.

 

  • A másik oldalon, a pálya szélén, viszont az edzőknek sokkal óvatosabbnak kell lenniük. Az utóbbi szezonokban már megszokott látvány volt a taktikai zónán kívül ugráló és a negyedik játékvezető arcába ordító edzők látványa. Az idei szezonban azonban ez már nem lesz ilyen elfogadott a ligában. A reklamáló edzők mostmár sokkal komolyabb büntetéseket kaphatnak, így minden bizonnyal repkedni fognak a lapok az edzők és a taktikai zóna irányába. Ezenfelül még egy jelentős változás ami az edzőket érintheti, hogy a taktikai zónában már csak egy ember állhat, így nem veheti magát körbe az asszisztenseivel a klub menedzsere. 

 

  • A liga fő célja ebben a szezonban egy sokkal folyamatosabb játék megteremtése, ezért próbálnak visszaszorítani minden reklamálást a bíró körül és minden fajta időhúzást. Ennek érdekében a kapusok szintén gyakrabban fognak időhúzásért sárga lapot kapni, illteve már nem csak a mérkőzés vége felé fognak erre figyelni a bírók, hanem akár már az első félidőben is lapot oszthatnak, amennyiben úgy érzi a játékvezető, hogy a kapus célja egy hosszúra nyújtott kirugással az időhúzást. Ezenfelül rengeteg idő telik el, amíg egy kérdéses belépő vagy egy megkérdőjelezhető piros lap után rengeteg játékos körülveszi a játékvezetőt és reklamálnak. Ezt a magatartást szintén próbálják visszaszorítani és a bíró akár az összes reklamáló játékost lappal szankcionálhatja.

 

Minden bizonnyal egy újabb izgalmas szezon előtt állunk és ezek a szabályváltozások akár még izgalmasabbá is tehetik az idei idényt.

Vajon sikerül elérni az angoloknak a céljukat és kialakítani egy folyamatosabb játékmenetet?

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tamadoharmad.blog.hu/api/trackback/id/tr8718192959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása