Támadó Harmad

Támadó Harmad

Edzőkeringő a Premier League-ben: Két spanyol sztáredző is átigazolt az angol élvonalba az elmúlt hetekben.

2022. november 12. - Majer Marcell

Az elmúlt hetek folyamán két angol elsőosztályú klub is menesztette vezetőedzőjét. Az Aston Villa után a Wolves csapata is menesztette vezetőedzőjét és mindkét egyesület a spanyol első osztályból találta meg a menesztett edző utódját.

Az Aston Villa-nál a 12. fordulóban elszenvedett megalázó három nullás Fullham ellni bajnoki vereség után köszönték meg Steven Gerard munkáját. A Liverpool legendás középpályása vezetésével az Aston Villa nem hozta az elvárt eredményeket és még a kieső zónához is közel kerültek. Az Aston Villa Gerard helyére leszerződtette Unai Emery-t. Emery-nek már van Premier League tapasztalata, hiszen az Arsenal csapatánál eltöltött két éve alatt már gyűjtött tapasztalatot ebben a közegben. A London-i kalandja után ismét Spanyolországba vette az irányt, ahol a Villareal csapatát irányította. Ezen évek alatt több komoly eredményt is elért a nemzetközi porondon. A 2020-2021-es idényben az Európa Liga döntőjéig vezette csapatát, amit végül el is hódított. A rá következő évben pedig egy emlékezetes Bajnokok Ligája menetelésben állt a csapata élén, amikor is a BL elődöntőjéig vezette csapatát, többek között a Bayern München-t is legyőzve. Sokan viszont éppen ebben látják a problémát, ugyanis Emery rendre eredményes csapataival a nemzetközi kupasorozatokban, azonban az Aston Villa csapatával ezekben aligha lesz lehetősége megmutatni magát. A baszk tréner sikereinek oka, hogy egy-egy mérkőzésre szép meccsterveket tud összerakni és reaktív játékával sok nagy csapat orra alá tud borsot törni. Mindezek ellenére rengeteg problémája akadhat az Aston Villa csapatának, ha egy kevésbe támadó felfogású csapat ellen nekik kell kontrollálni a mérkőzés menetét és nem működik a reaktív játékfelfogás.

A Wolves csapatánál az őszi szezon nyitány után menesztették Bruno Lage vezetőedzőt, kinek irányítása alatt a csapat eredményei és játéka is az elvárt szint alatt volt. Bruno Lage alakulata mindössze nyolc alkalommal vette be az ellenfelek kapuját és mindössze két győzelmet szereztek 15 forduló alatt. Ezzel a teljesítménnyel utolsók a bajnokságban, ők szerezték a legkevesebb találatot és gólkülönbségük is holtversenyben a legrosszabb az egész ligában. Ezen statisztikák tudatában érthető, miért döntött a Wolves vezetősége a portugál tréner menesztése mellett. Érdekesség: Bruno Lage Wolverhampton-i edzősködése alatt szinte egy teljes kezdőcsapatnyi portugál játékost halmozott fel, összesen tíz darab portugál nemzetiségű játékos áll az edzők rendelkezésére. A Wolves legújabb menedzsere Julen Lopetegui, aki végigjárta a spanyol korosztályos válogatottakat, majd a spanyol felnőtt válogatottat és volt a Real Madrid vezetőedzője is. A Királyiaknál eltöltött sikertelen egy éve után a Sevilla volt a következő állomása, mint edző. A Sevilla-ban nem játszott szemetgyönyörködtetően a csapata és gyakran az eredmények is az elvárt szint alatt voltak. A spanyol csapatban gyakran épített beadásokra, amihez játékosai nem teljes mértékben állnak rendelkezésre. A gyors, technikás szélsők akik beadásokat adják megvannak, azonban a centerek hiányoznak.

Meg kell még említeni a Southampton csapatát, ahol a napokban menesztették a csapat osztrák vezetőedzőjét Ralph Hasenhüttl-t. Helyét ideiglenesen a szakmai stáb egyik tagja Rubén Sellés veszi át.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tamadoharmad.blog.hu/api/trackback/id/tr2017977158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása